Menu agenda

Stichting de Kerk in Klooster

Zaterdag 4 april 2020 om 20.00 uur

Nesjama Klezmer Ensemble

De term 'klezmer' werd oorspronkelijk in de Oost Europese Joodse cultuur gebruikt als aanduiding voor een muzikant die de instrumentale bruiloftsmuziek speelde.
Op de meestal meerdaagse Joodse bruiloften speelden de klezmorim (klezmermuzikanten) naast veel dansmuziek ook rituele muziek voor bij de huwelijksceremonie en luistermuziek voor bij de maaltijd.
Tot aan het midden van de jaren 1970 bestond er geen naam voor de stijl.
De muziek werd door muzikanten en platenmaatschappijen simpelweg 'Joodse bruiloftsmuziek' genoemd.
Pas toen het muziekgenre een heropleving kreeg eind jaren 1970 werd 'klezmer' de benaming voor deze muziekstijl.
Soms wordt ook wel de term "Jiddische muziek" gebruikt.

Klezmerensemble Nesjama, bestaande uit violiste Marieke Brokamp, gitarist Inti de Maet en contrabassist Maciej Domaradski,
zal u tijdens hun optreden meenemen in de Joodse cultuur en tradities van prachtige jiddische liederen,
de als oorspronkelijk bedoelde vrolijke bruiloftsmuziek en prachtige gedichten vol oude joodse wijsheden.
Voorbeelden zijn het bekende Shalom Aleichem , maar ook Mayn ruhe platz en Avinu Melkeinu.
En wie van dansen houdt, kan bij Khosn kale mazeltov de benen lichten.

Marieke Brokamp is Zeeuws violiste. Zij speelt in Het Zeeuws Orkest, Zeeuws Kamerorkest TY en het kwartet van TY.
Marieke geeft solo-optredens in diverse muziekstijlen, speelt in een volksmuziekduo genaamd Mozaïek en verschillende uiteenlopende andere bezettingen.
Met toetsenist Robert Jan Stips (bekend van o.a. Nits) voert zij regelmatig zijn documentaire- en filmmuziek uit.
Afgelopen jaar was zij te zien in de documentaire 'De Tovenaar van de Nederpop' en werkte mee aan de cd Retsis Repus.
Met het Supersister Projekt 2019 trad zij op met o.a. leden van Nits, Gruppo Sportivo, Golden Earring en Freek de Jonge in het Paard van Troije, Paradiso en Musis Sacrum.
Op de laatste 2 cd's van de Nits speelt zij viool en altviool en ze zal in maart met hen o.a. in Carré optreden.

Inti de Maet begon op zijn 7e met klassieke gitaarlessen bij Franky Viaene, studeerde verder bij Roland Broux,
Johan Fostier en later bij jazzgitaristen Hendrik Braeckman en Frederik Leroux.
Zijn muzikale projecten brachten hem doorheen Europa, maar ook Georgië, Oekraïne, China en de V.S.
Hij is te horen op albums met onder andere het Four Aces Guitar Quartet, Triunfal Quintet, Les Mecs du Nord
en op verschillende cd's van Brussels Philharmonic, o.a. met filmmuziek van Terence Blanchard en Carter Burwell.
Inti heeft een voorliefde voor Argentijnse tango nuevo, klezmer en gypsy-swing, en componeert voor zijn projecten, film en theater.

Maciej Domaradski is actief in de Nederlandse muziek scène in een aantal jazz-, tango-, wereldmuziek- en popgroepen.
Hij is lid van Het Zeeuws Orkest, werkte samen met o.a. Christiaan van Hemert (violist Rosenberg Trio),
Mark Murphy, Lee Harper, Eric Vloeimans, Gijs Hendrix, Ben van Gelder en Symfonica in Rosso.
Hij speelde talloze concerten en tournees door Europa en de VS en is te horen op diverse cd's.
Het album "As The Journey Begins" van het Sebastiaan van Bavel Trio, waarin Maciej bassist is,
won in 2014 de prestigieuze Edison Award in categorie Jazz National.

Hof te Zandekerk
secretariaat: